Khalil - Kejayaan Indera Kayangan pulihkan semula imej Pemuda

Kuala Lumpur -– Setiausaha Agung UMNO, Tan Sri Khalil Yaakob berkata kegigihan dan kesungguhan Pemuda UMNO ketika menghadapi pilihanraya Indera Kayangan yang menyaksikan Dewan Undangan Negeri itu terus kekal menjadi milik Barisan Nasional, telah berjaya memulihkan imej pergerakan itu yang selama ini dipertikaikan oleh banyak pihak.  
 

Menurut beliau, kerja keras Pemuda ketika kempen pilihanraya itu sehingga melemahkan pihak pembangkang turut mendapat penghargaan yang tinggi oleh Presiden parti, Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad serta ahli-ahli Majlis Tertinggi UMNO yang lain.  

“Semangat gigih dan berani yang ditunjukkan oleh Pemuda telah memulihkan semula imej UMNO yang selama ini dipersendakan pihak pembangkang. 
 
“Ia juga menjadi isyarat yang UMNO akan menjadi lebih kuat lagi menjelangnya pilihanraya 2004 nanti,” katanya. 
 
Beliau yang berkata demikian dalam Majlis Taklimat Penolong Setiausaha Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian pada 31 Januari bertempat di Dewan Tun Hussein Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) menambah, dengan komitmen dan kerja keras Pemuda itu, telah tiba masanya lebih ramai calon-calon di kalangan Pemuda diketengahkan oleh parti. 
 
“Ini adalah satu proses biasa di mana akan tiba masanya golongan veteran kena berundur dan digantikan dengan tenaga yang lebih muda bagi memastikan kejayaan parti,” katanya. 
 
Sementara itu ketika mengulas mengenai tanggungjawab yang harus dimainkan oleh setiap cawangan Pemuda dalam proses memperkukuhkan struktur pentadbirannya, Setiausaha Agung UMNO itu berkata, pengagihan kerja secara teratur di kalangan ahli adalah perlu bagi melicinkan perjalanan jentera pentadbiran pergerakan itu. 
 
“Tidak ada satu individu yang dapat membuat semua kerja dalam satu masa. Kerja hendaklah diagih-agihkan di kalangan ahli. 
 
“Kejayaan UMNO selama ini adalah hasil kerja kuat ahli-ahlinya dimana pembahagian tugas seperti mentadbir, mencari dana, menjalankan kerja-kerja menangkis dakyah pembangkang dan lain-lain lagi dilakukan dengan baik,” katanya. 
 
Menurutnya lagi, selama ini kelicinan jentera pentadbiran UMNO itulah yang menjadi faktor utama mengapa pembangkang begitu sukar untuk menandingi parti tersebut dalam setiap pilihanraya yang diadakan.